Tim Klein Haneveld vormt samen met twee partners het bedrijf Pinch. Zij verzorgen concepten, designs, development en marketing van native apps voor Apple iOS en Android.
Native apps zijn volledig afgestemd op het toestel en het besturingssysteem. Dat vinden zij belangrijk omdat het zorgt voor de beste performance en gebruikerservaring. Alle toestelfeatures, zoals bijvoorbeeld het kompas en de GPS ontvanger, kun je dan gebruiken binnen de app. Dat kan niet met niet met ‘hybride’ apps op basis van website techniek.
Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Mijn partners hebben Pinch in 2011 gestart. Ik werkte toen bij Telegraaf Media Groep (TMG) en was een van de eerste klanten. In april 2017 ben ik toegetreden als partner. Ik werkte meer dan 10 jaar bij TMG en vond het tijd om mijn vleugels uit te slaan. Ik had verschillende ideeën, waaronder ondernemen. Om die stap te nemen heb ik veel mensen gesproken die ik vertrouw. Een daarvan was een partner van Pinch. Hij belde een aantal weken later of we konden praten over samenwerking.
Hoe heb je die start aangepakt?
Opeens was ik ondernemer en kwam heel luxe in een gespreid bedje terecht. Mijn inhoudelijke kennis was op orde alleen kennis en ervaring met ondernemen nog niet. Ik heb veel geïnvesteerd om het team te leren kennen. Mijn netwerk reageerde zeer positief op mijn overstap en heb daarbinnen veel aandacht aan sales besteed. Dat was nieuw voor mij, dat deed ik bij TMG niet.
Hoe kom je aan je klanten?
Er gaat veel over de as van de relatie. We worden vaak benaderd door mensen die we al kennen, of via via.
Ik wil meer pro-actief op zoek gaan naar klanten. Om meer sturing te geven aan het salesproces en sluiten van deals. Meer structuur aanbrengen. De radar richten op de markt, ook buiten ons eigen netwerk. LinkedIn is voor mij daarbij een belangrijk instrument.
En we hebben een nieuwsbrief gestart vanuit Pinch. Met eigen verhalen en relevante artikelen gerelateerd aan Apps voor onze klanten. Dat is ook een manier van binding en verbinding.
Verder willen we een hackaton organiseren. Bijvoorbeeld een media-hackaton waarbij mediabedrijven uit heel Nederland kunnen onderzoeken of we iets moois kunnen maken met elkaar. Dat is leuk om te doen en geeft je ook extra zichtbaarheid, zodat relaties eerder aan ons denken met hun plannen voor Apps.
Waar wil je over 5 jaar staan?
Phoe, dat is wel een hele lange periode. Zo ver kijken we niet. We doen het meer stap voor stap.
We hebben ons jarenlang gepositioneerd als bouwer van native apps maar we zien dat onze consultancy steeds belangrijker wordt. Het zou kunnen dat we een partneren met bedrijven die aan de website kant zitten, om een totaal-advies te kunnen geven.
En we hebben een b.v. waarin we apps met een startup-model ontwikkelen. Het zou mooi zijn om dat nog verder uit te breiden.
Wat is je grootste uitdaging?
Enerzijds Focus. We hebben Pinch en de b.v. met startups. Het gaat erom bezig te blijven met de dingen die echt belangrijk zijn. Dat vind ik uitdagend. Je niet laten leiden door wat er langs komt maar focus houden.
En ten tweede; niet te veel zelf doen. Het team nog meer betrekken bij het bedrijf. Meer verantwoordelijkheid delegeren. Samen met het team het bedrijf laten groeien.
Wat vind je het leukste aan je werk?
Dat elke dag anders is. Andere projecten, andere klanten. De inhoud verandert continue omdat de technologie verandert. Dat moet je bijhouden. Elke klant heeft andere uitdagingen. Om mezelf daarin onder te dompelen en meerwaarde te creëren met onze apps, dat vind ik het mooiste.
Welke tip zou je andere starters willen meegeven?
Dat zijn er wel een paar. Parallel met de uitdagingen; focus houden en niet te veel alleen doen. Betrek je team bij wat er speelt.
Kijk af en toe of je nog met de goede dingen bezig bent. Ondernemers hebben de neiging om maar door te gaan. Het is belangrijk om op gezette tijden even helemaal niets te doen om te reflecteren. Wat is er gebeurd en wat gaan we in de toekomst doen.
En als laatste: maak het niet te groot. Welke dingen wil je over drie maanden bereikt te hebben. En dat zo meetbaar mogelijk maken.