Gezond en puur voor de lange duur

Manon Burger is bouwkundig ingenieur. Zes jaar geleden besloot ze zich in de Chinese geneeskunst te gaan verdiepen. En dat beviel haar zo goed dat ze na enkele opleidingen en een stage in China een bedrijf is begonnen waar ze klanten Shiatsu massages geeft en behandelt met Acupunctuur.

Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Zes jaar geleden wilde ik iets anders doen. Ik wilde weg uit het Westerse denken, dat vind ik zo opdringerig. Het lijkt het wel alsof het Westen denkt dat ze alles weet. Ik was benieuwd hoe de rest van de wereld tegen het leven aankijkt. Ik vind Chinese geneeskunst een mooie aanvulling op de Westerse. Deze geneeskunde is al honderden jaren oud en heeft zich al lang bewezen. Ik wilde me hierin verdiepen op een manier dat ik met mensen zelf bezig kan zijn en ben begonnen met een Shiatsu massage opleiding in de weekenden.
Na de massages ben ik Acupunctuur gaan studeren. Daarna de Westerse Medische Basiskennis opleiding training want dan ben ik declarabel en kon ik me aansluiten bij beroepsvereniging VBAG.

Hoe heb je die start aangepakt?
Als eerste moest ik voor een ruimte zorgen, ik wilde niet vanuit huis werken. Ik zag op het prikbord van het opleidingsinstituut dat er een mogelijkheid was voor een ruimte in Lunetten voor een dag in de week. Toen ik daar was begonnen stuitte ik op een ruimte voor een dag in de week in het centrum van Utrecht. Ik wilde niet meteen vijf dagen in de week aan de gang en dus ook niet de financiële verplichting voor vijf dagen. Dus dit werkt op dit moment voor mij prima.

Hoe kom je aan je klanten?
Ik kom aan mijn klanten door me te presenteren aan de buitenwereld. Veel gesprekken voeren in mijn netwerk en zeggen dat ik het ging doen en ik heb een website gemaakt. In de wijken om de praktijkruimten heen heb ik folders van deur tot deur bezorgd. Dat levert zeker klanten op. Met dit flyeren bekijk ik steeds hoe snel het dan loopt en dan doe ik weer een nieuwe flyerronde. Klanten vinden me ook via google en nu komen er ook klanten via mond tot mondreclame. In Lunetten zit ik in een groepspraktijk en zij verwijzen ook door naar mij.

Waar wil je over 5 jaar staan?
Ik werk nu twee dagen in de week in mijn bedrijf en wil kijken of dit te combineren is met mijn baan als bouwkundig ingenieur. Of ik stap helemaal over naar mijn eigen bedrijf. Ik zou dan drie á vier dagen in de praktijk bezig willen zijn. Verder wil ik mijn kennis blijven verdiepen. Ik heb twee disciplines, Shiatsu massages en Acupunctuur. Ik richt me met de Acupunctuur speciaal op het behandelen van pijn- en mobiliteitsklachten. En omdat de massages mensen rust geeft als je ze aanraakt richt ik me hierbij met name op het behandelen van burn-out en overspannenheid en psychosomatische klachten.
Een Acupunctuurbehandeling is vrij technisch en goed te combineren met een massage. Je zet een paar aantal naalden en dat geeft vaak al gelijk verlichting maar de behandeling lijkt soms wat kaal. Daarom combineer ik de Acupunctuur met een kleine massage, dit is een toevoeging en meerwaarde voor het resultaat en dus voor de klant.

Wat is je grootste uitdaging?
Alternatieve geneeskunst (Chinese geneeskunst) is wat onbekend en onbemind. Mijn uitdaging is mensen er vertrouwen in te laten hebben. Ik bied het aan naast de Westerse geneeskunst en leg met name de nadruk op wat het ze wel kan brengen. Ik heb bijvoorbeeld een wat oudere meneer als klant die zegt: ‘Ik snap het niet maar bij mij werkt het’.

Wat vind je het leukste aan je werk?
De voldoening dat het mensen helpt en ze relaxt de ruimte weer uitgaan. En dat de klachten verminderd zijn. Dat is voor mij het meest lonende.

Welke tip zou je andere starters willen meegeven?
Een praktijk bouwt zicht langzaam op, heb vertrouwen en uiteindelijk wordt het de grootte die je zelf wilt. En je moet vindbaarheid en bereikbaarheid blijven regelen.

shiatsuacupunctuur.nl