Braxzz about it…

Jilles Eissen is samen met zijn vriend Mirko Schnitzler ‘Rebelz Capital’ gestart. Hiermee investeren ze in mensen en producten waar ze zelf in geloven. Het alcoholvrije speciaalbier Braxzz is zo’n product. Met dit bier willen ze een alternatief bieden aan mensen die niet kunnen drinken door bijvoorbeeld medicijngebruik of gewoon niet willen drinken.

Jilles Eissen van Braxzz

Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Met mijn beste vriend, die ik al van de universiteit ken, ben ik dit gestart. We hebben jaren in grote bedrijven gewerkt en hadden allebei de wens om ooit zelf iets te starten. Er is altijd een excuus om het niet te doen maar toch bleef het knagen. We zaten op een terras in Duitsland een alcoholvrije Weizen te drinken. Die smaakt altijd erg goed en verkoopt ook goed. Daar kwam het idee: ‘Hoe krijgen we dit in een donker bier?’

Hoe heb je de start van je bedrijf aangepakt?
We hebben er een specialist bijgehaald om samen tot goede recepturen te komen voor een goed alcoholvrij bier. We zijn proefpanels gaan organiseren en hebben heel vaak proeverijen gehouden. Net zo lang tot we tevreden waren over de smaak. We besloten ermee de markt op te gaan. En toen hebben we drie maanden vertraging opgelopen omdat de etiketten vertraagd waren. Want die bleken aan van alles te moeten voldoen.
Het recept is van ons, het brouwen en bottelen is uitbesteed. We willen geen eigen brouwerij beginnen maar huren capaciteit in bij bestaande brouwerijen. Dat maakt je voor een deel afhankelijk, want je moet goede partners hebben. Maar dat geeft je ook veel vrijheid.

Hoe kom je aan je klanten?
Ons product wordt verspreid via distributeurs. Die zijn we gaan benaderen. In Nederland hadden we meteen beet. Dat is natuurlijk ongelooflijke mazzel. De doorbraak in Engeland is gekomen door het Great British Beer Festival in Londen. Daar waren nog nooit alcoholvrije biertjes verkrijgbaar dus dat gaf veel extra media-aandacht. En die media-aandacht hebben we weer gebruikt bij distributeurs. En zo ging het in Engeland vliegen.
We blijven veel mensen benaderen. Zo zijn we veel op beurzen en gaan we bij slijters langs.

Waar wil je over 5 jaar staan?
Internationaal een gerenommeerde naam neerzetten in alcoholvrij bier. En dus veel groter zijn dan nu. Je moet volume hebben anders kan je er niet van leven.
We hebben pas een herijking gedaan van ons eigen plan. Er komt nu zoveel op ons af dat als je niet oppast je van je eigen plan afwijkt. We gaan zeker door op de smaakontwikkeling. We onderzoeken welke bierstijlen mensen interessant vinden en daarop ontwikkelen we verder.

Wat is je grootste uitdaging?
Het zijn heel veel stapjes voordat je een flesje in de winkel hebt liggen. En alles moet kloppen. In het begin hadden we een vervoerder die zich niet aan afspraken hield. Goede partners zijn heel belangrijk. En wat er ook gebeurt je moet de klant voorop blijven stellen en afspraken nakomen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het een gigantisch mooi avontuur. We zijn aan de slag gegaan in een business waar we geen ervaring hadden. We hebben nu in het team een combinatie van nieuwe en ervaren mensen. En het is internationaal. Dat vind ik heel erg mooi. Verder heel veel netwerken. Low profile zo veel mogelijk bereiken met social media. Met elkaar veel kabaal maken.

Welke tip zou je andere starters willen meegeven?
Zorg dat je een team van goede mensen om je heen verzamelt, ieder met eigen kwaliteiten. En veel communiceren, deel je successen. Zet mensen aan door je droom uit te leggen.
Organiseer dingen die je niet graag doet bij jezelf weg. Kijk hiervoor naar allerlei dienstverleningsconcepten die er zijn.
Bouw contacten op via social media. Zo is er iemand in Finland die ik alleen via social media ken, die ons hielp daar op de markt te komen.

braxzz.com | rebelzcapital.com

fotolocatie: Bar & Bistro Op Zuid