Google? Nee, Doogle!

Sytse Kuilman heeft samen met Friso de Ronden het productiebedrijf Doogle. Zij maken (korte) films, reclames en videoclips en verzorgen het hele productieproces van A tot Z. Hierdoor is niet alleen de creativiteit en het eindproduct goed maar ook het proces. En dat kan in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld een goed ontbijt en lunch: ‘Je moet een cameraman nooit te lang zonder eten laten werken’.

Waarom zijn jullie dit bedrijf gestart?
We zijn begonnen in december 2012, na onze studies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de studie deden we al klussen bij een productiebedrijf. We gingen er vanuit dat we daar dan zouden kunnen blijven werken. De banen liggen niet voor het oprapen en in de filmwereld moet je veel mensen kennen om werk te krijgen. Daarnaast is de kans groot dat je als assistent moet beginnen maar daarvoor hadden we al te veel van het echte werk geproefd.
Via-via leerden we Alexander Klöpping kennen en kregen zo de kans om bij Universiteit van Nederland te produceren. Dat was meteen een jaar werk. Perfect voor de start van ons bedrijf.

Hoe hebben jullie de start van je bedrijf aangepakt?
We zijn vanuit huis gestart. Maar dat beviel niet zo goed. Toen hebben we antikraak bij het Vondelpark gezeten samen met een andere producer. We zijn verschillende keren verhuisd, in 4 jaar 6 verschillende panden bewoond. Nu hebben we een prima kantoorruimte in een woonwijk. We hebben iemand in loondienst, een regisseur op ZZP-basis en twee stagiaires. Dit pand biedt de ruimte om nog verder te groeien.
Hoe we aan onze bedrijfsnaam komen? Doogle is een bijnaam van me en ik ben mezelf indertijd als ZZP’er zo gaan noemen. Toen we samen het bedrijf opzetten hebben we die naam gehouden.

Hoe komen jullie aan je klanten?
In het begin ging alles via-via.  Zo schreef de broer van Friso voor de zanger Nielson die toen net opkwam. De clip ‘Sexy als ik dans‘ hebben wij gemaakt. Een goed visitekaartje. Een geluk dat je net wat goede mensen kent. Maar als we niet goed waren dan zouden ons niet vragen. Bij de start van je bedrijf heb je nog de gunfactor maar na een tijdje is dat er vanaf en moet je gewoon met anderen concurreren.
Als volgende stap wilden we bij reclamebureaus aan de slag. Het is niet makkelijk om daar binnen te komen. De regisseur die veel met ons werkt had enkele ingangen. Samen zijn we bureaus afgegaan en hebben contacten gelegd. Af en toe komen er ook rechtstreeks opdrachten binnen van bedrijven.

Waar willen jullie over 5 jaar staan?
We denken daar veel over na maar we hebben niet echt een lange-termijn planning. Je ziet dat het werk verschuift van TV naar online video. Online moet goedkoper zijn en tegelijkertijd ook van hoge kwaliteit. Hier gaan we ons verder op richten. We blijven ook reclames voor TV maken maar dat zal minder worden. Ook zouden we wel eens een speelfilm willen maken.
Zelf initiëren we ieder jaar een korte film. ‘Vigor‘ is er een van ons die op verschillende internationale filmfestivals wordt vertoond.
De komende jaren moeten we gewoon een gezond bedrijf blijven en meer vrijheid krijgen in wat we doen.

Wat is jullie grootste uitdaging?
Zorgen dat je doorlopend klussen hebt. Het gaat nu echt op en neer. Acquisitie blijven doen is belangrijk om stabieler te worden. We zijn allebei niet echt verkopers maar we worden er wel beter in. Het helpt dat we inmiddels veel verschillende dingen hebben geproduceerd, dat kunnen we laten zien.

Wat vind je het leukste aan je werk?
We hebben allebei een passie voor film. En daarnaast is de combinatie van kantoor- en draaidagen erg leuk. De ene dag zit je op de Noordzee en de andere dag film je een schaap in een kroeg. Bij draaidagen komt alles samen en maken we wat we in ons hoofd hebben. Vanuit het niets iets maken wat je voor ogen had geeft echt voldoening. Het is bijna iets magisch.

Welke tip zouden jullie andere starters willen meegeven?
Gewoon beginnen en gaandeweg alles leren. We hebben iets gekozen wat we fijn vinden om te doen, niet iets waar we heel erg rijk van zullen worden. Dat is geen drijfveer. Het is erg hard werken maar ook erg leuk. We leren nog steeds bij.
Dus, gewoon beginnen en tijd erin stoppen.

doogle.amsterdam