Merthe Tiemensma wil laten zien dat je door talentontwikkeling hele organisaties kan ontwikkelen. Talent zit bij iedereen. Door dat naar boven te halen laat je de hele organisatie groeien. Dus niet alleen aandacht voor de zogenaamde ‘toptalenten’ maar voor iedereen. Dat is heel eenvoudig aan te pakken door persoonlijke ontwikkeling als groepsproces in te steken. Samen met Swinda Hagedoorn heeft zij hiervoor het bedrijf Talent Boosters opgezet.
Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Ik was werkzaam als HR directeur bij KPN. Ik merkte dat ik maar zo’n 30% van die baan écht leuk vond. Voor de rest was ik met dingen bezig die ik niet zo zinvol vond, zoals veel vergaderen, targetsetting, bonussen, beoordelen en veel reorganiseren. Ik was aan het oordelen over mensen die ik niet of nauwelijks kende. Dat voelde steeds minder goed. Ik wilde naar buiten, ondernemend Nederland meemaken, echt contact maken met mensen en vanuit een onafhankelijke positie bezig zijn met mens- en organisatieontwikkeling.
Hoe heb je de start van je bedrijf aangepakt?
Ik ben begonnen met het geven van workshops over ‘storytelling’ binnen KPN, Telfort en XS4all. Gegrepen door het effect hiervan ben ik dit bij andere organisaties uit gaan bouwen. De individuele verhalen die daarmee naar boven kwamen, bleken ongelofelijk interessant en wezenlijk. Ik merkte dat bezig zijn met het eigen verhaal belangrijk is voor mensen. Ze ervaren het als een krachtige manier om hun talenten te achterhalen en meer impact te hebben. Het helpt hen ook om bewust richting te geven aan leven en loopbaan. Ik ben met mijn concept aan de slag gegaan en gaandeweg kwam ik mensen tegen waarmee ik het verder ben gaan ontwikkelen en uitrollen. Zo is ons Talent Boosters team ontstaan.
Hoe kom je aan je klanten?
Het is de kunst om heel goed te snappen wat de ander nodig heeft en je goed in de ander te verdiepen. Bij een potentiële klant kijk ik hoe ik aan kan sluiten, wat ik voor die klant kan en wil betekenen. In het gesprek laat ik zien wat ik doe, een soort voorproefje. Een andere vorm van ‘proeven’ zijn onze inspiratiesessies. Mensen en organisaties kunnen zo kennismaken met onze manier van werken. We zorgen dat deelnemers altijd met een waardevol inzicht vertrekken. Dan heb je impact en blijf je op het netvlies. Daarnaast houd ik op een heel persoonlijke manier contact met mijn netwerk.
Waar wil je over 5 jaar staan?
Ik wil een beweging op gang brengen die niet meer te stoppen is. Talentontwikkeling wordt bij veel organisaties nog steeds als iets individueels gezien. Een onderwerp dat je niet samen met collega’s oppakt want dat past niet of voelt onveilig. Ik zie in mijn praktijk precies het omgekeerde. Samen met talentontwikkeling bezig gaan brengt juist versnelling in beoogde veranderingen en creëert juist veiligheid. Ik wil dat het over vijf jaar de normaalste zaak van de wereld is om zo te denken en te werken.
Wat is je grootste uitdaging?
Dat er een andere definitie komt van talentontwikkeling. Want het is heel simpel. Het gaat om snappen wat je drijfveren zijn, weten waar je goed in bent en goed in wilt zijn, wat je daar mee kan doen. Én vooral ook snappen waar je leergierigheid zit, want daar zit je talent en je leervermogen. Dit helder krijgen voor iedereen in de organisatie is de tijd en het geld dubbel en dwars waard. Zowel voor het individu als voor de organisatie. Dat wordt nog lang niet overal zo gezien en daar breng ik graag verandering in.
Wat vind je het leukste aan je werk?
Impact maken. Vanuit kleine initiatieven gebeuren hele grote dingen omdat mensen gaan doen waarin ze geloven en waar ze goed in zijn. Dus kleine acties krijgen grote, impactvolle gevolgen. Ik vind het gaaf dat we talent boven halen door met mensen samen uit te pluizen wat ze raakt, waar ze energie van krijgen en waar ze trots op zijn. Wat ik ook bijzonder mooi vind is dat mensen het fijn vinden dat we maximaal gebruik maken van wat er al is aan eerdere assessments, beoordelingen, testen, etc. De investeringen die al gedaan zijn in tijd en geld laten we nu écht voor ze werken.
Welke tip zouden jullie andere starters willen meegeven?
Ik heb er drie:
1. Ga niet in je eentje ploeteren maar vorm samen met anderen je verhaal.
2. Werk vanuit je diepe overtuiging, oftewel je “purpose”. Want, zoals Simon Sinek treffend zegt: ’People don’t buy what you do, they buy why you do it.’
3. Creëer gelijkwaardigheid in ieder gesprek. Als dat je niet lukt, dan heb je nog wat te doen. Het is mijn vak en passie om mensen én organisaties daarbij te helpen.