Ik organiseer

Ingeborg Koot begeleidt mensen in het maken van keuzes rondom spullen en rondom tijd. Haar beroep is professional organizer. Zo helpt zij mensen die niet door hun papieren heenkomen of uitpuilende kledingkasten hebben. Vaak is een life event de oorzaak waardoor iemand achter is gaan lopen en er niet meer uitkomt.

Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Ik heb een gen van goed organiseren. Toen de kinderen jong waren ging dat bij ons heel soepel maar zag anderen daarmee stoeien. In mijn baan in loondienst werkte ik binnen HR waar ik mensen hielp in het werk te organiseren. Die dingen heb ik bij elkaar gegooid. Eerst heb ik het bedrijf naast mijn vaste baan opgezet, allebei in deeltijd. Dat werd op een moment te veel. Na een vakantie in Cuba heb ik besloten om mijn baan op te zeggen. En met van uit huis werken werd het met de kinderen ook makkelijker.

Hoe heb je de start van het bedrijf aangepakt?
Eerst had ik een keer een proefklantje. Daarna iemand via mijn netwerk. Dat was de eerste betaalde klant. Toevallig kwam ik een keer een journalist tegen die wilde graag een klant van mij en mijn aanpak interviewen. Die keer heb ik in de Telegraaf gestaan. Daar kwam weer een klant uit en zo druppelt het door.
Mijn klant is vaak 50+ en hoog opgeleid. Zij zijn in een levensfase waarin ze keuzes maken, niet meer alles alleen willen doen en er iemand bij inschakelen. Vaak noemen ze mij een coach, dat is meer geaccepteerd. Bij andere doelgroepen ligt ook veel werk maar niet iedereen wil en kan ervoor betalen.

Hoe kom je aan je klanten?
Mijn website wordt aardig bezocht. Vooral de knop voor gratis formulieren en mijn maandelijkse inspiratiemail vaak ‘ingedrukt’, zo worden mijn inspiratiemails nu door zo’n 2000 mensen gelezen. De reuring op mijn website geeft dat ik makkelijk te vinden ben. Opdrachten komen niet zozeer door mond tot mond reclame maar meer via internet. Er is toch een schaamteding rondom dit onderwerp. Daarom heb ik ook geen auto met mijn logo enzo erop.
En ik heb klanten langere tijd bij mij blijven. Dat zijn klanten met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Zij mogen dit besteden aan mijn individuele begeleiding.

Wat vind je nu het leukste aan je werk?
Bij opdrachten als ‘ik krijg mijn huishouding niet op orde’ richt ik me eerst op een deel van dat huishouden. Bijvoorbeeld door te beginnen met het opruimen van de kledingkast. Je ruimt de kast op zodat er weer ruimte is. Daardoor wordt ook het hele proces van kleding wassen en opruimen beter. Dat grijpt dan in elkaar en dat vind ik er het mooiste aan.

Waar wil je over vijf jaar staan?
Over vijf jaar verdien ik meer met mijn online trainingen. Deze trainingen zijn gegroeid uit de gratis tips die ik op mijn website gaf en daar is zoveel belangstelling voor dat ik dit nu betaald aanbied.
Daarnaast heb ik dan een nieuwe dienst bij: mantelzorger makelaardij. Doe ik nu een opleiding voor. Hierbij help ik overbelaste mantelzorgers met het opnieuw regelen van zaken. Ik richt me dan op de mantelzorger en niet op de patiënt. Ik zie in mijn praktijk dat hier veel vraag naar is.

Wat is je grooste uitdaging?
Meegaan met de techniek, bijvoorbeeld voor een filmpje voor op de website.
Dat vind ik lastig en wil niet te veel investeren hierin. Er zijn veel mogelijkheden maar het is me niet altijd helemaal duidelijk wanneer het geld oplevert.

Welke tip zou je starters willen meegeven?
Besteed voldoende aandacht aan email marketing. En als je mensen op de website hebt, probeer ze dan vast te houden. Dit kan doordat deze potentiële klanten zich bijvoorbeeld kunnen abonneren op een nieuwsbrief.

ikorganiseer.nl