HR manager zoekt vrijheid

Emmy Kanters is zelfstandig HR manager en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Door effectief netwerken komt ze aan haar opdrachten.

Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Door een reorganisatie in het bedrijf waar ik in loondienst was veranderde de structuur en dat paste niet bij mij. Ik raakte veel van mijn vrijheid kwijt. Mijn nieuwe leidinggevenden werden bazen en dat was een breekpunt in mijn loopbaan. Ik wist dat ik de vrijheid moest gaan opzoeken en toen ben ik voor mezelf begonnen.

Hoe heb je de start van jouw bedrijf aangepakt?
Heel simpel. Ik ben naar de Kamer van Koophandel gegaan en tegen zoveel mogelijk mensen verteld dat ik werk zocht. Snel daarna kreeg ik een telefoontje of ik op gesprek wilde voor een opdracht. En zo ben ik steeds via via in opdrachten gerold.

Hoe doe je dat zo’n netwerk opbouwen?
Veel koffie drinken. Ik heb gericht mensen opgezocht uit mijn netwerk. In die gesprekken kom ik kennis brengen en deel ik mijn netwerk. Daarbij gunnen mensen jouw ook een opdracht of delen weer hun netwerk. Een opdracht verkrijgen is ook vaak een kwestie van op het juiste moment op de goede plek zijn. En hoe meer mensen je spreekt hoe vaker je op dat juiste moment op die goede plek bent.

Waar wil je over vijf jaar staan?
Ik zie nu veel verschillende bedrijven en dat is voor mij nu echt een meerwaarde. Maar ik zie het wel als tussenfase. Ik wil over vijf jaar weer onderdeel zijn van een systeem. Dat kan weer in loondienst zijn of een langdurige verbintenis aan een opdracht. Nu start ik vaak een verandering op. Met een langdurige verbintenis kan je de verandering verder vorm geven en echt zien gebeuren.

Wat is je grootste uitdaging?
Om in korte tijd goed in de gaten te krijgen wat de opdrachtgever wil zodat je daarop kan anticiperen. Goed observeren, zien en vragen en geen eigen agenda hebben. Dan kan ik heel gericht mijn professionele kennis inzetten. Mijn grootste toegevoegde waarde zit in gericht maatwerk in HR vraagstukken.

Wat vind je het leukst aan je werk?
Dat ik op heel veel verschillende plekken kom. Zo had ik laatst met touringcarchauffeurs gesprekken over een mobiliteitsvraagstuk en de week erna sprak ik over chronisch zieken met een bedrijf die pompen maakt voor onderzeeƫrs.

Welke tip zou je andere starters willen meegeven?
Wees bereid om te blijven leren, nieuwsgierig zijn. Niet te bang zijn dat je iets niet kunt. En gewoon je werk goed doen en dan heel hard duimen dat je wordt teruggevraagd.