Kwan kookt Thais

Kwanruan Khamnak heeft haar eigen Thaise restaurant in Helmond. Zeven jaar geleden is ze vanuit huis gestart met een afhaalrestaurant. Toen de gemeente dat vanuit haar woonwijk niet meer toestond is ze een restaurant begonnen.

Waarom ben je dit bedrijf gestart?
Ik hou van koken en gerechten maken. Ik ben in 1999 naar Nederland gekomen en heb in Scheveningen in verschillende Thaise restaurants gewerkt. Daarna ben ik een afhaalrestaurant vanuit huis begonnen. Toen dat vanuit de gemeente niet meer was toegestaan gaf een vriendin van mij aan dat ze graag met mij wilde samenwerken. En zo zijn we samen een zaak begonnen.

Hoe heb je de start van je bedrijf aangepakt?
Die vriendin is ermee gestopt voordat de zaak echt begonnen was. Ik zat toen alleen met een huurcontract voor 5 jaar dat ik getekend had. Daar kon ik niet onderuit en moest doorgaan. Eerst alleen als afhaalrestaurant, want ik had nog geen papieren voor een echt restaurant. Maar een afhaalrestaurant brengt minder op en dekte de kosten niet. Om extra geld te verdienen ben ik weer in Den Haag in restaurants gaan werken terwijl er iemand in Helmond de zaak draaiend hield.
De papieren van de benodigde opleidingen heb ik in één keer gehaald gehaald en daar ben ik trots op. Toen kon ik er een echt restaurant van maken. Dat was 5 jaar geleden. Inmiddels heb ik wat personeel zodat ik woensdag en donderdag vrij kan zijn.

Hoe kom je aan je klanten?
Bij de start heb ik veel foldertjes rondgebracht en advertenties in de lokale krant gezet. Ook klanten van mijn eerste afhaalrestaurant vanuit huis kwamen hier weer teug omdat ze me nog kenden. Nu krijg ik veel mond-op-mondreclame en hoef ik geen advertenties meer te zetten. Mijn reclame is lekker koken.

Waar wil je over 5 jaar staan?
Ik wil graag wat centraler in de stad een restaurant. Ook met lunch zodat ik Thais streetfood kan verkopen. En vanaf 4 uur ook avondeten. Ik kan heel veel gerechten nu niet maken en dat zou ik wel graag doen.
Zo zou ik ook voor mensen nog authentieker Thais willen koken. Dat is over het algemeen te pittig om op de kaart te zetten. Als mensen dat van te voren aangeven kan ik dat ook maken. Nu heb ik een vaste klant en die zegt: ‘maak maar wat’. Niet iets wat op het menu staat maar echt klassiek Thais eten.

Wat is je grootste uitdaging?
In het begin was ik heel bang dat het niet succesvol zou zijn. Nu gaat het gewoon goed. Soms kom ik personeel tekort en dan moet ik snel een vriendin bellen om me te helpen. Ik schat de Nederlandse feestdagen soms verkeerd in en dan heb ik het ineens heel druk of juist niet.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Hapjes maken, koken, nieuwe ideeën op de kaart zetten. Lekker eten en daarmee mensen blij maken.

Welke tip zou je andere starters willen meegeven?
Mensen moeten zich bewust zijn dat niet alles meteen perfect is. Je moet geduld hebben om het te laten slagen, sterk zijn. Echt sterk zijn en vechten voor wat je wil.
Ik ben alleen, niemand kan mij helpen. Ik moet mijzelf helpen en dat betekent doorzetten ook al zitten dingen erg tegen.

facebook.com/KwanKooktThais